Česká republika se již tradičně neúčastní jedné z největších mezinárodních soutěží populární hudby, Eurovision Song Contest, kterou v těchto dnech Kodaň žije. Nevadí - hlasovat lze dle pravidel tak jako tak pouze pro zástupce jiné země, finále soutěže můžete díky moderním technologiím sledovat i přesto a atmosféru v Kodani se Vám pokusím přiblížit v následujících řádcích.

Z pěší zóny Stroeget, která je nejdůležitější tepnou hlavního města, se při příležitosti této události stala Míle fanoušků, kolem níž se odehrává týden zábavy a doprovodných akcí. Nedělní oficiální zahájení proběhlo na Radničním náměstí, kde lze také na velkoplošné obrazovce sledovat nadcházející sobotní finále; na Starém a Novém náměstí je postavena Vesnice Eurovize a v nedalekém Husetu najdete Euro Fan Café, kde probíhají mimo jiné koncerty bývalých i současných účastníků.

Ve stanici metra Kongens Nytorv si můžete vyzkoušet karaoke, získat zdarma lístek na MHD a dostat se tak - třeba lodí - do samého epicentra dění, jímž jsou haly B&W, které leží na ostrově Refshaleoen. V bývalých lodních docích, které byly při této příležitosti přestavěny, se odehrává to nejdůležitější: dvě kola semifinále, tři večerní finále pro porotu a tři odpolední generální zkoušky, které jsou vhodné zejména pro rodiny s dětmi; a hlavně - závěrečné sobotní finále.

Mezitím v Kodani průběžně prší, takže návštěvníci ze všech zemí určitě ocení, že se koncerty neodehrávají na (byť krytém) fotbalovém stadionu Parken, tak jako v roce 2001. Dánové zpěv milují a na déšť jsou zvyklí - neexistuje špatné počasí, jen špatné oblečení. Všude je spousta dobrovolníků, kteří pomáhají s organizací. Mezi doprovodnými akcemi lze najít i nejdelší živý řetěz v líbání proti předsudkům, zorganizovaný fondem AIDS. Zúčastnilo se ho 375 osob, čímž překonali dosavadní Guinnesův světový rekord. V tolerantní a neformální Kodani najdete také nové Duhové náměstí, kde se můžete setkat se zástupci LGBT komunity.

Když pátrám po nejbližším zástupném reprezentantu Česka, ozve se ve mně historickým vědomím vypěstovaná sounáležitost s Rakouskem-Uherskem, a máme tu kontroverzního transvestitu Toma Neuwirtha neboli Conchitu Wurst a její píseň „Rise Like A Phoenix.“ Koneckonců proč ne? První Čech, který se této soutěže v roce 1968 zúčastnil, byl dle dostupných informací Karel Gott a reprezentoval kupodivu Rakousko. Jiní v Kodani žijící Češi se inspirovali společnými slovanskými kořeny a našli své favority v sousedním Polsku v podobě písně „My Słowianie“ dua Donatan a Cleo.

Skupiny a zpěváci z Čech se této soutěže zúčastnili pouze ve třech po sobě jdoucích ročnících v období let 2007-2009 (Kabát, Tereza Kerndlová a Gipsy.cz) a nikdy se neumístili na předních místech. Pro postup do finále je dle jednoho z českých interpretů důležitá mimo jiné i ochota země, kterou interpret reprezentuje, stát se napřesrok hostitelskou zemí této soutěže. Emmelie de Forest takto zvítězila loni ve švédském Malmö, odkud je to do Kodaně přes most co by kamenem dohodil. Její píseň „Only teardrops“ najdete pod miniaturní siluetou v pozici Malé mořské víly zcela dole na stránkách eurovize www.eurovision.tv Emmelin dědeček, britský baron de Forest, byl mimochodem majitelem moravského hradu Veveří, který leží kousek od Brna.

Argumenty České televize, proč se Česká republika této soutěže neúčastní a proč nepřenáší ani její finále, se zakládají na nezájmu veřejnosti a nízké sledovanosti. V Dánsku je to událost, která je schopna naplnit fotbalový stadion. Fotbal, který je dle mého názoru podobně mainstreamovou záležitostí, by nikoho nenapadlo nevysílat ani ve snu. Pokud se tedy chcete o soutěži dozvědět více, doporučuji stránky v češtině, které najdete na www.escportal.cz Přímý přenos můžete sledovat po internetu v sobotu 10. května 2014 od 9 hodin večer na svém chytrém telefonu, tabletu nebo počítači prostřednictvím dánské televize DR: www.dr.dk/tv/live