Sara Olsvig, předsedkyně levicové strany Inuit Ataqatigiit (Inuitské společenství) a absolventka Institutu antropologie Kodaňské univerzity, je jedním z favoritů dnešních předčasných voleb v Grónsku. Na rozdíl od vzletných slov o ekonomicky slibné budoucnosti díky nerostnému bohatství Grónska, o které se v posledních letech ucházeli zástupci těžebního průmyslu, se program její strany zaměřuje na tradiční oblasti - podporu rybolovu, osad, zemědělství nebo turismu. Nechybí tradičně levicové body, jako jsou výstavba bytů a snížení nezaměstnanosti, ale i téměř aktivistické orientační referendum o těžbě uranu a radioaktivního materiálu a boj proti otevření největšího dolu na kovy vzácných zemin a uran Kvanefjeld. 

Jejím soupeřem je Kim Kielsen, předseda sociálnědemokratické strany Siumut (Vpřed), který je v současné době dočasně pověřen výkonem funkce předsedy vlády. Původním povoláním policista, který si získal popularitu díky práci s ohroženými dětmi a mládeží a již v letech 2007 až 2009 působil ve vládě ve funkci ministra pro bytovou politiku, infrastrukturu a nerostné bohatství. Do čela strany byl vybrán pro svoji údajnou nepodplatitelnost po pádu vlády své předchůdkyně Aleqy Hammond, která musela letos v říjnu - po roce a půl ve funkci premiérky – odstoupit, a to v důsledku korupčního skandálu týkajícího se zneužití státních finančních prostředků.

Vesměs nové tváře kandidátů ve vedení stran doplňuje Hans Enoksen, ještě před rokem člen strany Siumut,  nyní předseda nově založené strany Naleraq (Ukazatel směru). Enoksen, který nemluví dánsky ani anglicky, je populární především mezi rybáři a osadníky, jejichž hlasy mohou výsledkem voleb zahýbat. Jeho podpora může rozhodnout, který z obou kandidátů do křesla předsedy vlády nakonec usedne.

Jedno je jisté - v Grónsku nastupuje nová generace. Všichni předsedové jsou ve vedení šesti kandidujících stran necelý rok. Kromě tří výše uvedených jde o strany Atassut, Demokratickou stranu a Inuit. A představitelé obou největších stran slibují voličům spolupráci napříč politickým spektrem, na rozdíl od svých předchůdců.

Volební plakáty se v Grónsku vyvěšují až těsně před volbami, aby je silný vítr do té doby neodfoukl. Ve stejnou dobu vyšlo najevo, že namísto očekávaného přebytku grónského rozpočtu ve výši 20 milionů dánských korun (zhruba 75 milionů Kč) čeká novou vládu astronomický schodek ve výši 200 milionů dánských korun (zhruba 750 milionů Kč).

Ekonomika a rozpočet se tak na poslední chvíli staly hlavními tématy letošních voleb. Nejde ale jen o těžbu surovin a budoucnost pro mladé.

S dobrou ekonomikou je totiž úzce provázaná možnost vyhlášení samostatnosti Grónska, které je od roku 1979 samosprávné a jehož samospráva byla v roce 2009 maximálně prohloubena. V opačném případě zůstane Grónsko závislé na Dánsku a jeho každoročním státním finančním příspěvku.

Sobotní ráno přineslo těsné volební výsledky

Sečtené hlasy přinesly téměř nerozhodný výsledek. Obě největší strany získaly po 11 mandátech. Těsnou většinu s rozdílem 326 hlasů získala sociálně demokratická strana Siumut, což znamená, že vyjednáváním koalice bude pověřen její předseda a současný úřadující předseda vlády Kim Kielsen. V Grónsku jsou ale velice důležité osobní hlasy, jichž získala nejvíce předsedkyně Inuitského společenství Sara Olsvig. Povolební jednání tedy mohou trvat i několik týdnů.

Počet křesel:

Siumut: 11

Inuitské společenství: 11

Demokratická strana: 4

Naleraq: 3

Atassut: 2

 

Počet hlasů stranám:

1. Siumut 10.102

2. Inuitské společenství 9.776

 

Počet osobních hlasů:

1. Sara Olsvig (Inuitské společenství) 5.825

2. Kim Kielsen (Siumut) 4.604